Ako semafori ne rade, ko ima prednost na raskrsnici?

U situaciji koja je prikazana na slici semafori ne rade, a plavi automobil je zatvorio ulaz u raskrsnicu za auto broj 3 koji se nalazi odmah iza njega, pred ulazom u raskrsnicu. Pošto semafori ne funkcionišu, situacija je ista kao kada raskrsnica nije regulisana, sva vozila dolaze sa puteva iste važnosti.

bis-driver

Primenjuje se pravilo desne strane i pravilo koje kaže da na raskrsnici, vozilo koje zadržava svoj pravac kretanja ima prednost u odnosu na vozilo koje dolazi iz suprotnog smera i skreće ulevo (član 47. ZOBS-a).

Dodatno, po članu 49. ZOBS-a, vozač u vozilu broj 3 ne sme da uđe u raskrsnicu iako možda ima prvenstvo prolaza, ako će se zbog gustine saobraćaja zaustaviti na raskrsnici i time ometati ili onemogućiti normalan protok vozila, odnosno pešaka.

Iz tog razloga, vozač u vozilu 3 mora da čeka, ne sme da ulazi u raskrsnicu, pa se prvenstvo prolaza rešava samo između vozila 1 i 2, gde se primenjuje pravilo iz člana 47. ZOBS-a: “vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulevo dužan je da propusti vozilo koje dolazi iz suprotnog smera i zadržava pravac kretanja ili skreće udesno”.

Redosled prolaza vozila kroz raskrsnicu je: 2, 1, 3 (ako se za vozilo 3 u međuvremenu raščisti saobraćaj u nastavku puta i ne nastanu neke nove promene na raskrsnici).

Ostavi komentar